Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

377 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥΩς πολίτες και ως μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού (αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι, ανθρωπολόγοι, εθνολόγοι, ιστορικοί τέχνης, ιστορικοί, αρχιτέκτονες μηχ., πολιτικοί μηχ., συντηρητές, τοπογράφοι, σχεδιαστές, γραφίστες) εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο ενδεχόμενο της κατεδάφισης των δύο κτηρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που συνορεύουν με το ακίνητο του νέου Μουσείου Ακροπόλεως.

Τα κτήρια αυτά αποτελούν σημαντικά μνημεία της νεώτερης ιστορίας της Αθήνας - ειδικά το κτήριο Κουρεμένου, με την ολομάρμαρη πρόσοψη και τις ανάγλυφες και ψηφιδωτές διακοσμήσεις είναι μία μοναδική έκφραση της αρχιτεκτονικής και γενικότερα των αναζητήσεων της εποχής του.

Θεωρούμε απαράδεκτο να συζητείται η κατεδάφιση δύο μνημείων στην ολοένα υποβαθμιζόμενη Αθήνα, με επιχειρήματα τουλάχιστον διάτρητα. Με τα ίδια επιχειρήματα και την ίδια λογική, θα έπρεπε πρώτα να κατεδαφιστεί το κτήριο Βάιλερ, που δεν εναρμονίζεται με τη μορφή και τις διαστάσεις του νέου Μουσείου. Η παρεμβολή των δύο κτηρίων στη θέαση της Ακρόπολης περιορίζεται ουσιαστικά στο Διονυσιακό θέατρο και ο όγκος τους εύκολα μπορεί να καλυφθεί με δέντρα.

Διαφωνούμε κατ’ εξοχήν και με την ενέργεια «αποχαρακτηρισμού» μνημείων, που δημιουργεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο προηγούμενο για ανάλογες κινήσεις.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους φορείς και τους πολίτες που αντιτάσσονται σε αυτή την απαράδεκτη επιδίωξη, με την οποία επανέρχεται η πρακτική της "κάθαρσης" του ιστορικού περιβάλλοντος χάριν της ανάδειξης του αρχαίου κλασικού παρελθόντος -και μόνον αυτού.

Το παρόν κείμενο και τα ονόματα όσων συμφωνούν έχουν κοινοποιηθεί στον Υπουργό και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και στον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και στον Τύπο.


link: yperareopagitou.blogspot.com

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστή παρατήρηση, ...αλήθεια γιατι δεν κατεδαφίζουν τότε και το κτήριο Βάιλερ το οποίο πράγματι δεν εναρμονίζεται με τη μορφή και τις διαστάσεις του νέου Μουσείου ...„το άσχημο (πλην όμως διατηρητέο, αφού είναι νεοκλασικό) Κτίριο Βάιλερ„ όπως χαρακτηριστικά είχε πει κάποτε ο Άρης Κωνσταντινίδης;

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΛΕΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ;
Φορολογήστε την εκκλησία!

http://ermionh.blogspot.com/

ritsmas είπε...

Εχω και εγω ασχοληθεί - σχολιασμός στο μπλογκ μου - με το θέμα της κατεδάφισης. Και νομίζω ότι οι άνθρωποι του υπουργείου για λόγους κατανοητούς σε ολους θα πρέπει να ενδιαφέρονται για όσα γράφονται ( στο δικό τους πνεύμα) από τους μπλογκερς.
σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως
ριτς

Ανώνυμος είπε...

Το έκανα θέμα στο blog μου (βασικά από το blog) Το Χαμομηλάκι είδα για αυτήν την αχαρακτήριστη για την πολιτιστική μας κληρονομιά κίνηση. Πιστεύω να αλλάξει η απόφαση και να επικρατήσει όχι το πνεύμα του κέρδους αλλά αυτό της προστασίας των ιστορικών μας μνημείων.
Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr

Ανώνυμος είπε...

Κυριοι του επιστημονικου προσωπικου του υπουργιου πολιτισμου πιστευω οιπερισωτεροι να εχετε παρη τα πτυχια εισ το εξωτερικο και να ειχατε δει πως σχεδιαζουν το μελλων οι επιστημονες εκει και οχι με το καθε γλυφτη που τους κανει τα χατιρια και τρεχουν να γλυχουν καθε κατινα που λεγετε βαγγελης παππαθανασιου επειδη ειχε χρημα και αγορασε το δηθεν νεοκλασικο που δεν θελετε να φανη το νεο μουσειο με ολο το μεγαλιο διοτι εαν πατε απο το πισω μερος και το πλαη ουτε η καλυβα του καραγκιωζη ηταν ετσι εαν βλεπατε καραγκιωζη. ο γραφων τυγχανη πρωτος μηχανικος και εχω γυρησει ολο τον κοσμο και οι αιγηπτηοι σκεφτονται καλητερα απο εσας και τους κοπρους του ΣΤΕ